Afbeelding gebaseerd op Construction van david reid (licentie: CC BY-NC 2.0)

Onze successen

Wij dragen zorg voor jouw recht op privacy en vrijheid op internet. Dat doen we door middel van lobby, campagne en empowerment. Deze successen behaalden we in 2016.

We zorgden ervoor dat internetters zich massaal tegen het sleepnet voor de geheime diensten konden uitspreken: nog nooit eerder hebben zoveel mensen gereageerd op een consultatie van een wet.

We hamerden op potentiële loopholes in de Europese regels voor netnetneutraliteit, waarna de minister van Economische Zaken in 2016 glashelder maakte dat in haar uitleg van de regels voor prijsdiscriminatie geen ruimte is.

We overtuigden de Tweede Kamer wéér om van een internetfilter af te zien. We benadrukten het belang van een betrouwbaar internet en dat is uiteindelijk de reden waarom de Tweede Kamer het internetfilter uit het wetsvoorstel over online gokken wegstemde.

We gaven ongevraagd advies voor de sterke kabinetspositie over versleuteling. Of het kabinet naar ons geluisterd heeft weten we niet zeker, maar Nederland zette zichzelf wél internationaal op de kaart zette als voorloper.

Al sinds 2001 organiseert Bits of Freedom de Big Brother Awards. Afgelopen jaar hadden we daarnaast ook een bomvolle zaal in Paradiso tijdens het Google-Examen. Met deze evenementen bereiken we een breder publiek over het belang van privacy.

Ook dit jaar worden we weer regelmatig gevraagd om te reageren in de media. In de dagbladen en online, maar ook van het NOS journaal en RTL nieuws tot Nieuwsuur, Kassa en zelfs RTL Boulevard; we geven duidelijke uitleg en duiding bij ontwikkelingen die impact hebben op onze internetvrijheid.

In 2016 werd, na een ware lobbystorm, in Europa nieuwe privacywetgeving aangenomen. De regels zijn verre van perfect, maar zonder ons werk en dat van onze Europese collega-burgerrechtenorganisaties, hadden we er veel slechter voorgestaan.

Sinds de heroprichting van Bits of Freedom in 2009 hebben we veel impact. Dit zijn een aantal dingen waar we trots op zijn.

In 2014, 2015 en 2016 organiseerden we in een bomvolle Stadsschouwburg Amsterdam, en met gasten als Edward Snowden, Max Schrems en Lilia Kai, de jaarlijkse Big Brother Awards waarbij we aandacht vragen voor de grofste privacyschenders.

In 2015 lanceerden we de Internetvrijheid Toolbox: een bron van informatie om jezelf online beter te beschermen.

In 2013 lanceerden twee gedreven vrijwilligers, Douwe Schmidt en Xander Bouwman, het Privacy Café: gratis toegankelijke workshops voor jong en oud waar vrijwilligers bezoekers helpen met de privacy en veiligheid op hun apparaten.

Onze inzet voor netneutraliteit begon al in 2009 maar kreeg pas echt urgentie toen in 2011 KPN de WhatsApp-tax, en daarmee het gebruik van de omstreden techniek Deep Packet Inspection, aankondigde. Dankzij de geboden weerstand verankerde het parlement in 2012 netneutraliteit in de wet, een primeur in Europa. Dit leidde tot de totstandkoming van Europese regels, waarna we in Nederland weer waarschuwden voor potentiële loopholes in die regels. In 2016 maakte de minister van Economische Zaken glashelder maakte dat ook onder de nieuwe regels voor prijsdiscriminatie geen ruimte is.

Na de val van het kabinet in april 2012 schreef Bits of Freedom, net als in 2010, een Manifest voor Internetvrijheid, met daarin elf punten waarmee de politiek digitale vrijheid in de toekomst kan beschermen. Enkele politieke partijen namen direct punten van het manifest over in hun verkiezingsprogramma’s. Bovendien namen vijf partijen 22 van onze amendementen aan waarmee ze hun verkiezingsprogramma’s verbeterden. In totaal vonden we bij zeven partijen punten uit ons manifest terug in het programma.

In 2011 wilde Buma/Stemra websitebeheerders een vergoeding in rekening brengen voor het embedden van deze filmpjes, de zogenaamde Buma-taks. Samen met talloze bezorgde internetters voerden we actie tegen deze plannen. Mede door onze campagne trok Buma/Stemra drie dagen na de bekendmaking de regeling alweer grotendeels in. En nadat YouTube een vergoedingsovereenkomst met Buma/Stemra had getroffen, hoefde de gemiddelde blogger zich al helemaal geen zorgen meer te maken. Het vrij embedden van filmpjes is voorlopig gered.

Het kan snel gaan. Twee dagen nadat Bits of Freedom in 2010 onthulde dat het Ministerie van Justitie een landelijke zoekmachine met daarin de bankgegevens van alle Nederlanders onderzocht, was het onzalige plan van de baan.

Voor 2007 werkten providers onder druk van de regering aan een internetfilter. Dit filter zou in eerste instantie worden gemaakt om afbeeldingen van seksueel kindermisbruik op het web te blokkeren. Het eigenlijke probleem, het misbruik van kinderen, wordt hiermee echter niet aangepakt maar slechts verborgen. Daarom vindt Bits of Freedom: verwijderen, niet verbergen. Bits of Freedom heeft met een goed onderbouwde campagne de aandacht gericht op de talloze problemen rond dit filter en voorstellen gedaan om seksueel kindermisbruik op internet écht te bestrijden. Op 7 maart 2011 stopten internetproviders met de uitrol van het Nederlandse internetfilter. Het ministerie accepteerde het besluit.

WORD DONATEUR

Doe mee

Vind je internetvrijheid een van de belangrijkste onderwerpen van de 21ste eeuw? En wil je niets liever dan jouw talenten inzetten voor vrijheid en privacy op het internet? Dan ben je bij Bits of Freedom op je plaats.

Zet je talent in!